JANNEKE VREUGDENHIL

Culinair Journalist

“Als we ergens behoefte aan hebben in deze tijd is het aan integer voedsel. Producten die de natuur niet onnodig belasten. Producten uit de buurt. Uit het seizoen. Het kost waarschijnlijk wat meer moeite, misschien meer geld en zeker meer creativiteit. Maar het levert op de lange termijn nog veel meer op. Eten is een bron van vreugde. En die vreugde is des te groter wanneer je werkt met producten waar je voor 100 procent achter kunt staan.”

Janneke Vreugdenhil (1968) studeerde Nederlands recht, maar haar grote passies zijn eten en schrijven. Het allerliefst combineert ze die twee en schrijft ze over eten. Ze heeft een wekelijkse column in nrc.next en NRC Handelsblad, twittert er als @wateetjanneke op los en blogt op haar eigen website www.etenenzo.nl.

In het najaar van 2012 was Janneke naast Edwin Vinke en Peter Klosse te zien als jurylid in het SBS-programma Menu van Oranje. Ook presenteerde ze jarenlang een webserie voor nrc.tv, waar ze in korte filmpjes simpele, gezonde en natuurlijk bovenal lekkere recepten kookte. De filmpjes worden iedere vrijdag op haar website herhaald.

Janneke is auteur van een groeiende stapel kookboeken. Haar laatste boek, Comfort food (oktober 2011), gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren – ook als het eventjes tegenzit. Comfort food is een boek met heerlijke recepten, maar ook vol fijne verhalen over de geur van gebakken spek, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.

“Goed eten vult niet alleen de maag maar ook het hart.”