ALBERT KOOY

Meesterkok

Meesterkok Albert Kooy is verbonden aan Stenden University Hotel in Leeuwarden. In 2012 presenteerde Albert zijn "Manifest voor De Nieuwe Nederlandse Keuken". Daarin pleit hij voor een herontdekking van de Nederlandse keuken: een keuken die geïnspireerd is op Nederlandse culinaire tradities en die combinaties maakt met internationale ingrediënten en moderne bereidingen en kooktechnieken. Daarbij kiest Albert voor dier- en milieuvriendelijke, eigentijdse en gezonde producten.

Voor zijn Manifest voor de Nieuwe Nederlandse Keuken formuleerde Albert Kooij 5 ingrediënten die de basis vormen voor De Nieuwe Nederlandse keuken ( cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en winst), welke bedoeld zijn als een gemakkelijk hanteerbare leidraad voor consumenten die bewust met hun eten willen omgaan. De Nieuwe Nederlandse Keuken wil een bijdrage leveren aan herbezinning op ons eten.

Cultuur = De Nederlandse eetcultur, groenten van de koude grond, uit de regio, seizoenssmaken, herkenning, keuktradities. op het bord moet je zien in welk land we eten en in welk seizoen.

Gezond = Gezond eten voor lichaam en geest én voor de planeet. Een gezonde manier van eten geeft een goed gevoel! Veel groenten, weinig dier, 80:20!

Natuur = Eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen biedt, zonder kunstmatige toevoegingen, en in zijn geheel. Een hele kip waar je verschillende gerechten van maakt en niet één filet.

Kwaliteit = Respect voor de ingrediënten die je eet en de mensen die ze produceren. herken de kwaliteit van de ingrediënten die je kiest om een maaltijd samen te stellen: biologisch fairtrade, diervriendelijk, vers, uit het seizoen en de regio.

Winst = Winst voor jezelf, voor de boer en producent en voor ed planeet. Kwaliteit heeft een prijs, maar las je veel groente eet en weinig vlees ben je altijd goedkoper uit. Een kleine portie vlees van goede kwaliteit is ook goedkoperdan een grote portie van mindere kwaliteit.